Trzy niezbędne czynności dla zdrowego wzrostu i owocowania pomidorów
- Firma
- 09 maja 2023
Prosecco to włoskie wino musujące, które zyskało sławę na całym świecie. Jego historia sięga już kilku stuleci temu i wiąże się z regionem Veneto w północno-wschodniej części Włoch. To tam produkuje się winogrona Glera, które są niezbędne do wytworzenia tego trunku.
Nazwa Prosecco pochodzi od nazwy miejscowości o tej samej nazwie leżącej między Trydentem a Wenecją. Pierwsze wzmianki o tym winie pojawiły się już w XVIII wieku, kiedy to było znane jako „vino di collina” czyli „wino z góry”. Jednak prawdziwy rozkwit przemysłu proseccowego nastąpił dopiero w drugiej połowie XIX wieku.
Wytwarzanie Prosecco wymaga specjalnej metody fermentacji rządowej, nazywanej metodą Charmat-Martinotti. Polega ona na drugiej fermentacji cichego Moscato lub innych białych win za pomocą drożdży i cukru bezpośrednio w kadzie fermentacyjnym (zwanym autoclave). Dzięki temu procesowi uzyskujemy delikatne bądź intensywne bąbelki musujące na dnie butelki.
Smak prosecco jest łagodny oraz orzeźwiający – dzięki m.in niemu stał się on idealnym winem aperitifowym. Aromaty, które dominują w Prosecco to zwykle soczyste owoce – jabłka czy gruszki, ale także słodkie kwiaty akacjowe i miodowe nuty.
Barwa prosecco jest jasnozłota lub żółta ze złotymi refleksami. Wino ma bardzo delikatną perlistość, niekoniecznie potrzebuje szampanowych kieliszków aby wydobyć całą swoją moc.
Dziś Prosecco stało się jednym z ulubionych trunków miłośników wina na całym świecie. Chętnie pijemy go jako aperitif przed posiłkiem, jako dodatek do dań rybnych czy sałatek owocowych. Można też serwować go podczas przyjęć – kwintesencja stylu, elegancji oraz ponadczasowego smaku sprawiają że robi wrażenie na każdej imprezie! Jeśli szukasz dobrego Prosecco sprawdź ten adres https://dobrewino.pl/45-prosecco – tam znajdziesz najsmaczniejsze butelki tego włoskiego trunku!
Producenci prosecco muszą spełniać określone wymagania dotyczące gleby oraz klimatu uprawnego regionu Veneto we Włoszech. Najwięcej glera (winogrona służącego do produkcji proseccoa) uprawia się w prowincji Treviso, która leży na północ od Wenecji.
Prosecco jeszcze nie tak dawno temu uchodziło za drink mieszczucha, ale dziś jego sprzedaż z roku na rok notuje rekordowy wzrost. Z danych wynika że region Veneto oraz Friuli-Venezia Giulia we Włoszech stanowią ponad 90% globalnej produkcji proseccoa!
Należy więc spodziewać się coraz większej liczby marek tego trunku i rosnącej popularności innych włoskich win musujących. To cieszy amatorów dobrego wina a także myśliwców – którzy mogą łatwiej znaleźć swoją ulubioną butelkę w sklepie!